22 augusti 2010

I jakten på de optima odlingsbetingelserna

JA, VILL MAN SÄGA det fint, så säger man det som i rubriken. Men saken är den att jag a) älskar att flytta blommor och b) planterar oplanerat och utan ordning. Av dessa orsaker darrar mina perenner och buskar av skräck så här års, när de ser mig och spaden. Det grävs och delas och flyttas. Ena plantan från ena rabatten till den andra och andra plantan från andra rabatten till den ena. De plantor som blir för stora måste delas. Och de som jag helt enkelt planterat galet från början måste flyttas - i jakten på en bättre plats med gynnsammare förhållanden.

MEN ATT FLYTTA pepparroten - det var svettigt. En pålrot, tjock som en arm, ringlade sig ner i underjorden. Och hälften är nog kvar där ännu och kommer väl att växa upp i en ny pepparrot, på den plats där jag INTE vill ha pepparrot.....för DÄR fanns de optimala odlingsbetingelserna för pepparrot...

18 augusti 2010

Spännande upptäckter i slarvig trädgård

ETT AV FÖRDELARNA med att vara slarvig är att man ständigt gör nya upptäckter. Så lyder ett ordspråk jag nyligen läste. Och det gläder mig - för jag är kanske (aningen) slarvig.....

I MIN SLARVIGA TRÄDGÅRD får frösådderna växa där de vill och även (o)gräset växer - ibland lite väl. "Varför klipper ni inte gräset", fråga vår grannes pratsamma och rara femåriga barnbarn. Jag svara att vi inte vill klippa bort blommorna. För pga att jag är så slarvig och inte rensar grundligt och inte klipper gräset, så gör jag ständigt nya upptäckter. Spännande blommor ploppar upp. Tigerliljor kommer alla möjliga ställen - förstår inte varifrån. Nya vilda blommor och fina självsådder.

MEN OM JAG ÄR ÄRLIG så ibland blir det nog för mycket av det goda.....

15 augusti 2010

En blå dörr och ny färg!

BASTUN HAR VARIT "projekt på gång" hela sommaren. Vi har skrapat lite nu och då på den - och vi har TÄNKT måla. Men arbetet har skjutits upp och skjutits upp av två orsaker. Dels har det varit för varmt, dels har vi inte vetat vilket slags färg vi skall använda.

VÄDRET BLEV INTE svalare....Men evi tog ändå tjuren vid hornen och började. Gällande färgval fick vi ett gott råd av en bekant målare. Han rekommenderade Tikkurilas Vinha, istället för den PikaTeho som bastun varit målad med. Vi har fått många olika råd av vänner, men valde att tro på honom. Endel har föreslagit att vi skall skrapa hela bastun och måla samma rödmylla som på de övriga husen. Ett råd vi gärna hade följt, men fasade för den stora arbetsmängden!

DET VAR ÄNDÅ ETT DRYGT jobb, att skrapa bort lös färg och måla hela bastun två gånger. Dörren fick en ny fin blå färg, vilket speciellt gläder mig. Terassräcket är omålat, för det skall rivas! I samband med tillbyggnadsprojektet skall terassen förstoras och taket förlängas. Pentti vill ha en vägg som vindskydd och insynsskydd mot grannarna. Och jag vill måla bastun invändigt och skaffa nya möbler. Men DET blir nästa sommars projekt.

Vad göra med en meter hö?!


SVETTEN FULLKOMLIGEN FORSAR, jag har nya blåsor i händerna. Det är tungt! Och varmt, fortfarande 28 grader, fastän medlet av augusti. Jag krattar ihop gräset som jag slagit på ängarna och i lunden.

MEN VAD GÖRA med allt gräs? Det finns fullkomligen massor!! Jag krattar ihop det i gigantiska. Inte kan jag annat göra, eftersom varken anskaffning av får eller att elda brasa är tänkbara alternativ.

MIN STRATEGI ÄR nu att det gamla gräset skall täcka det område som så småningom skall bli nytt potatis- och grönsaksland. På så sätt tror jag att ogräset kvävs, rötterna dör och det torra gamla gräset blir till gödning och jag får fin odlingmark så småningom.

MEN FÅ NU SE!!

06 augusti 2010

Hur många centimeter?

NU HAR DET STORA projektet på det lilla torpet inletts. I förrgår besökte arkitekten Åke vårt torp. Han skall göra ritningar på en tillbyggnad som förstorar torpet, nästan med det dubbla - från ca 30 kvadrat till ca 50! Problemet är ju att det inte finns ritningar över den befintliga 100 år gamla fastigheten. Men hastigt och elegant ritade Åke upp en skiss över huset och märkte in det som behöver mätas upp.

VECKOSLUTET TILLBRINGAR Pentti och jag med måttbandet (och en flaska vin). Nu skall huset mätas upp så att Åke kan åstadkomma en grundritning över byggnaden. Och sen över tillbyggnaden; sovrum, badrum, wc och förvaring. Härligt!! Spännande!! Ser framemot nästa sommar då det förhoppningsvis är klart.

UNDER ETIKETTEN TILLBYGGNAD kommer jag här att dokumentera hur projektet fortskrider.

Höst - men 30 grader!

NU ÄR DET nog höst, för sädestorken surrar på. Grannen tröskar! Även för min del är det slut på sovmornarna. Och egentligen är det bra - för det finns inget bättre än att vandra ut på gården kl. 6 på morgonen och känna den svala, friska morgonluften.

VÄNNER PLOCKAR VÅRA vinbär. Själv plockar vi enbart mer eller mindre direkt i munnen. I frysen finns ännu bär, grönsaker och svamp så det räcker. I år unnar jag mig lyxen (?) att inte safta och frysa in. Frågetecken efter lyx - för egentligen lider ekorren i mig av at inte skörda för vintern. Men istället för att skörda tar jag lien och ger mig ut på mitt evighetsprojekt; att slå ängarna.