04 oktober 2013

Favoritperenner och lövproblem

I veckan höll vår trädgårdsklubb den sist träffen för året. Jag vill verkligen tacka våra aktiva styrelsemedlemmar för allt trevligt program som har ordnats under året. Vi har gjort många trevliga besök i varandras trädgårdar, utfärder och  som nu, i veckan, då vi träffades för att prata. 

Temat var favoritperenner. Men mest pratade vi om lövträd, om vilka träd vi gillar och hur vi hanterar löven på hösten. Endel krattar, andra  kör bara över löven med gräsklipparen. Andra krattar och drar bort de hopkrattade löven på presenning. Vilket enligt mig är de lättaste sättet att transportera alla lövhögar till komposten. Och med 70 björkar blir det en hel del löv.....
Ändå skulle jag aldrig avstå från den här höstutsikten från vårt fönster!


Men till favoritperennerna. Jag hade svårt att välja, men kanske på grund av årstiden (den blommar sent och länge) valde jag anisisop som min favorit. Nu ska jag berätta varför.


Mest handlar det om att anisisopen passar mig och min trädgård. Man behöver inte dutta med den och pyssla om den. Den sticker upp sina spiror där den vill -  om den vill. 
På nåt lustigt sätt passar den också in var som helst. Som här ovan,  med rosa temynta. 
En lite överraskande fin kombination. Och nedan - med självsådd ringblomma!


 Jag brukar också passa på och gräva upp fröplantor och sätta i kruka. 
Som här i den gamla aluminiumkastrullen.
Men mest av allt gillar jag nog anisisop för att fjärilarna också gör det!!


Inga kommentarer: