19 juni 2014

En midsommarbukett i lila - för ögat, fjärilarna och lite för tallriken!

 
Idag, dagen före midsommarafton, plockar jag en bukett med lila perenner.
Jag gör det som omväxling till de senaste inläggens vita buketter - men också för att det nu blommar så många fina lila växter - och dessutom i kombinationer som jag är riktigt nöjd med. 
Därför vill jag nu dokumentera dem, så att jag kommer ihåg dem och kan bygga vidare på dem. 
T.ex. allium, som jag har på flere ställen är så fin, även när den är utblommad, t.ex som ovan tillsammans med trädgårdsnattviol och nedan med den blålila nävan.

Vid foten av samma näva finns en  av mina favoriter; den lilla kantnepetan. Den har nästan exakt samma färg som nävan - och den blommar tåligt länge, helt oberoende av väder och vind. 
Ett stort bonus för mig är att också fjärilar och humlor gillar den. 


Bilden av näva och kantnepeta blev inte så bra - och ännu sämre blev bilden här nedan! Och inte ser ju den lila aklejan och stäppsalvian ut att passa ihop heller! Men i verkligheter är de ett underbart par! Aklejan är den riktigt gamla torpvarianten, lila, rosa eller vit, som dyker upp överallt - där den vill. Jag låter den självså sig och rensar sällan bort den. Jag tycker också bladen är fina i buketter. Och ibland dyker det upp överraskningar! Idag hittade jag nämligen en dubbel variant av den!


Stäppsalvian, på bilden ovan, skall för övrigt få bli en stöttepelare i min fjärilsträdgård. Den är en riktig fjärils- och humlemagnet, den är tålig och härdig. Och den ser fin ut länge, inte bara när den blommar. Jag har satt den tillsammans med rosor, men tror att den också skulle bli fin tillsammans med mina gula fjärilsväxter, t.ex. med rölleka. Eller varför inte med de gråbladiga, som malört eller lammöra.
Ja stäppsalvia vill jag ha mer av! Tyvärr har jag inte märkt att den skulle ge fröplantor, så jag får väl lov att köpa flere plantor. Eller kanske försöka ta sticklingar. 

T.ex.både gräslök och lammöra sprider sig hejvilt, så dem får man mycket av på kort tid!
Båda två hör också hemma i min fjärilsträdgård. 
Och gräslöken får en extra bonusstjärna för att den är både dekorativ och ätbar! Gräslöksblommorna är ju dessutom dekorativa i maten! Nu till midsommar slänger jag blommor (hela eller i mindre delar) i salladen, på nypotatisen, på sill och annan fisk.... Vackert och gott!
När den har blommat över är den ju inte så vacker precis. Men jag klipper blommorna och får ny färsk gräslöksstrån.


Nedan mera som är både ätbart och vackert. Tomater och basilika älskar ju varandra och jag älskar dem! 
Jag har inget växthus, så mina tomater har jag köpt som stora plantor och satt på den varmaste platsen jag bara kan hitta. Inte blir det storskörd, men värt det.
Mellan tomaterna har jag satt basilikaplantor. Den den här lilablommande basilikan föll jag för  pga dess utseende. Ärligt talat kom jag inte ens att fråga i plantskolan vilken art det är. Det räckte för mig att den är dekorativ, klär mina tomater och för att insekterna och jag gillar den. Men de här basilikablommorna skall jag nog också strö över tomatsalladen i midsommar! Då är det fest!!


Och "som vanligt" slutar jag mitt inlägg med en vildväxande lila blomma i min trädgård. Den här lilla rackaren, kråkvicker, finns överallt i min trädgård. Det syns kanske inte på den här bilden, men här växer den invirad i en vinbärsbuske. Javisst, jag borde rensa bort den..... 
Men va sjutton, den är ju så fin! Och den blir så fin i buketter, tillsammans med andra lila blommor. 
Så därför låter jag den finnas i vinbärsbusken - och i den här midsommarbuketten!
Glad midsommar alla trädgårdsvänner!


1 kommentar:

Marianne på Tallbo sa...

Härliga blommor, ljuvliga bilder, fin stämning och...inspiration..Bra att veta vad du vill ha - OM jag skulle lyckas med nån sån sort :) Ha det skönt !

Marianne