26 september 2010

Om gråvatten och att sk..a inne

GLESBYGDENS AVLOPPSLÖSNINGAR har den sista tiden varit det heta ämnet i tidningar, tv, radio. Skall lagen ändras, ges tidsfrist och dispans från de miljökrav som man vill genomföra gällande hantering av avloppsvatten.

FRÅGAN ÄR HÖGAKTUELL för oss. Innevessa, dusch och tvättmaskin ställer andra krav än nuvarande utedass och enbart diskvatten i avloppet. På sätt och vis förstår jag kritikerna som skriker i högan sky. Det ÄR en djungel och jag har tillbringat timmar med att surfa, fråga, diskutera komposterande dass och gråvattenlösningar. Samtidigt är och borde ju miljöaspekterna vara de som gäller - inte lagstiftning eller tekniska lösningar.

Pikku Vihreä har ett mångsidigt urval av miljövänliga produkter, bl.a. komposterande toaletter. Ett besök hos dem i Åbo har rekommenderats mig, men det har inte ännu blivit gjort. Ändå är jag lite tveksam gällande de produkter de har. Jag vill definitivt inte ha en elstol (blotta tanken låter hemsk) och inte heller frysa ner skiten. Jag vill inte heller ha en behållare som jag skall bära genom hela huset utan vill att det jag gör på byttan skall hamna i en behållare under huset.

MEST ATTRAKTIVT DASS förefaller nu vara något av följande:
- Envirolett, säljs bl.a. av Tuli-Sähkö
- Clivus Multrum - men det är närapå omöjligt att hitta mer information om deras system och återförsäljare
- Ekolet som säljs av Lassila&Tikanoja.

GÄLLANDE GRÅVATTEN, med ännu mer råddiga information och komplicerade lösningar, torde vi gå in för en någorlunda enkel gråvattenrening, t.ex. Biolans gråvattenrenare (trots att många varnat oss) eller Konva Centers Eko-Matic Willa som även säljs av Strandells El, här på ön. Vi kunde fundera på infiltreringsbädd eller motsvarande. Men i det här skedet känns de här små gråvattenrenarna som det billigaste och enklaste systemet - även om inte de heller är billiga, vi talar om anskaffningskostnad på ca 1500 euro.

I VALEN ÄR DET ekologiska, praktiska, hygieniska och ekonomiska aspekter som avgör. Vi vill spara miljön, men ha ett enkelt och hygieniskt system som inte kostar allt för mycket.
Hur det här utfaller rapporterar jag vidare om i den här bloggen.

Inga kommentarer: