17 juli 2013

En trädgård för fjärilar och andra insekter

Vem vill inte ha fjärilar, humlor och  i trädgården! Visst är det härligt när det fladdrar och surrar  bland blommor och blad. Dessutom är ju pollinerarna så viktiga för vårt ekosystem. Det känns det tragiskt och ledsamt att så många arter håller på att dö ut och att mängden pollinerare drastiskt har minskat i naturen. 

I min trädgård vill jag gärna ha fjärilar, humlor, sländor, bin och andra "nyttiga" insekter! Därför vill jag försöka få dem att trivas genom att satsa på växter som de gillar. Och jag måste se till att jag inte rensar bort sånt de gillar, som t.ex. nässlor!! För nu har jag lärt mig att det både behövs "barnkammare", dvs värdväxter för fjärillarvern och nektarrika blommor för de "färdiga" fjärilarna.
Den vackra makaonfjärilens lika vackra larv, här på min vinruta

Jag vill nu göra köksträdgården till en fjärilsträdgård (jag tar upp ny köksträdgård).
Jag vet ju att det finns växter som är riktiga fjärilsrestauranger, som t.ex. syrenbudlejan. Och jag hade en fantastisk, vit syrenbudleja, men tyvärr klarade den inte vår vinter.  Så jag måste kanske planera lite grundligare.....

Amiralfjäril på min vita syrenbuddleja
För tillfället är isop och kungsmyntan mina bästa fjärilsdragare. De är lätta att odla, tåliga och vackra. Och fjärilarna älskar dem. 
Pärlemorfjäril på min ljusröda isop. Den blåa isopen är lika populär!

Med tanke på nässelfjärilens larver har jag faktiskt planterat in nässlor i trädgården (ja, förstås har inte jag heller något emot försommarens nässelstuvning).

Nässelfjärilen älskar kungsmyntan.

För att lära mig mer om vilka växter jag borde plantera in har jag sökt på nätet. 
Här några utmärkta sidor som jag hittade: 

Svenska naturskyddsföreningen har en fin liten broschyr i pdf format på sin hemsida om hur man kan skapa en fjärilsträdgård. Här finns en länk till den.


Här en länk till Anne Sandbergs informativa sida om fjärilar och vilka växter som fjärilarna gillar - och behöver för att trivas. 

Kolla också in  www.beautifulwildlifegarden.com. Jag följer också med deras information via Facebook och har lagt in deras badget till höger. 

Till sist måste jag ju bara visa den här bilden av en slända i trädgården. De är ju också underbara!! Den här gnuggade sig faktisk i ögonen förvåning när den såg mig. Undrade säkert vad jag var för en konstig art!!


5 kommentarer:

Grön skön passion sa...

Vilka färger på sländan...wow...det ät så man häpnas av färgflödet.

Kram / Therése

Anetteriina sa...

Lycka till med fjärilsträdgården, fjärilarna är så viktiga och härliga och gör en trädgård så mycket mera levande.

Solveig Friberg sa...

visst häpnas man! Men mest kul va det när den "gnugga" sig förvånat med benet kring ögonen. Riktigt som den undra vad den såg. Kanske den också blev häpen!
Kram, Solveig

Solveig Friberg sa...

Tack för det vännen! Du får veta hur det går! Och tack för titten i din levande trädgård!
Kram

Solveig Friberg sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.