04 juli 2013

Lite om ringblomsolja, ringblomssalva, fotbad och sånt....


Ringblomsolja på "laddning"
I födelsedagsgåva av mina barn fick jag en grundsats med tillbehör för tillverkning av egna salvor och naturenliga behandlingar. Och dessutom den underbara boken "Lisens Örtspa" av Lisen Sundgren. Jag var jätteglad åt gåvan, eftersom jag är intresserad av att gå över till naturenliga produkter och vill dessutom gärna använda växter och örter som jag själv samlar för välbefinnandet!

 Här är ringblomsolja "på gång". Torkade ringblomsblad  och olivolja i glasburk får stå på fönsterbrädet (här tillsammans med mina doftpelargon-sticklingar) i ca 4 veckor. Efter det har jag bl.a. blandat bivax i oljan till en salva som varit utmärk på elaka knottbett. Recept finns nedan.

Örtinfusion på gång
Örtinfusioner är som te för kroppen! Rosendal torpet har gått in i spa-eran och nu "kokas" här örtinfusioner titt som tätt. Mest använder vi dem som fotbad, men också händer och hår kan få sig en omgång med närande eller avslappnande örter. Det viktiga är att  örter och vatten inte kokas, utan enbart baddar - och att de gör det under lock för att nyttigheterna inte skall ånga bort.

I den här infusionen ingår björkblad, groblad, kirskål och maskrosblad och det skall bli till ett fotbad som ger ny energi och gör fötterna mjuka. 
Min dotter blandar sitt favoritbad
 Daggkåpa, lavendel, åkerfräken, rölleka och citronmeliss är också exempel på örter för infusioner och sköna fotbad.Man kan gärna kolla upp vilka effekter de olika örterna har och fundera om man t.ex. vill ha ett energigivande eller ett avkopplande fotbad. 

Jag kommer att dela mina favorit spa behandlingar under etiketten spa. 


RINGBLOMSSALVA
(lämplig för insektbett, solbränd hud, hudsprickor etc)

INNEHÅLL: 25 gr bivax, 1 dl ringblomsolja, 10 droppar lavendel eteriska droppar.

Smält bivax i vattenbad, blanda i oljan och rör om försiktigt. Blanda i de eteriska dropparna när oljan börjar tjockna. Sätt upp i burkar. Kom ihåg att använda riktigt rena kärl och burkar!
1 kommentar:

Anonym sa...

Ringblomssalvan lät härlig och fotbadet skulle jag behöva. Fötterna ser inte alls så där härligt sommarfräscha ut efter att ha gått alltför mycket barfota! :)