27 maj 2010

Vi och vår granne

Det är lite "slott och koja"-system över vår granne och oss.
Vi har INTE slottet.

Vår granne har ett nybyggt hus, bekvämligheter och garage med rum för två bilar. Vi har ett gammalt torp med utedass, vedlider och separat vedeldad bastu.
Vår granne har en fin gräsmatta som ser ut som sammet. Vår gräsmatta är inte GRÄSmatta utan en klippt ogräsmatta med mossa och maskrosor. Och prästkragar och blåklockor...
Vår granne sitter och kör sin traktorgräsklippare. Vi går och skuffar på vår maskin.
Vår granne har fyllt igen diket som går genom tomten. Hos oss är diket kvar och där bor grodor och salamander och ödlor på bron över diket.
Vår granne har en rabatt med krypenar längs husväggen och rosa pelargoner och tujor i likadana krukor på vardera sidan av ingången. Vi har rufsiga rabatter med självsådda perenner och några stackers violer i gamla byttor.
Vår granne har ett trädäck och snygga utemöbler av trä. Vi har en syrenberså med stenplattor, där ogräset växer i fogarna och ett gammalt köksbord med blårutig vaxduk och stolar som följde med på köpet när vi köpte torpet.
Vår granne har en infart, kantad med gatsten och har planterat rönnar med jämna mellanrum i spikrak rad längs infarten, mellan de vita höga lykstolparna. Vår infart är en gräsväg, där självsådda björkar hänger över vägen. Och här finns ingen belysning...
Vår granne har tagit bort mossa och ogräs från en bergknall och tvättat berget med tryckspruta. På vårt berg finns mossa och gräs, fetknopp, styvmorsviol och blåklint.
Vår granne har en tre körsbärsträd, planterade i triangel. Vi har en vildvuxen plommonlund och en lund med 77 björkar.

Det är fint hos vår granne....
Men jag skulle aldrig i livet byta...
Och det sku garanterat inte heller grannen.

Inga kommentarer: